Här nedan kan du läsa om några personer vi intervjuat. Vi har bland annat frågat dem om deras jobberfarenheter. Vi hoppas att du får inspiration och själv tar steget till att söka ett jobb:

Namn? Thomas Brännström

Ålder? 44 år

Vad var ditt första jobb? Det första jobb jag sökte till förutom sommarjobb, var som kulturansvarig i Skellefteå. Då bokade jag olika kulturevent för ett café. Det kunde exempelvis vara band och olika föreläsare.

Hur fick du det samt hur gammal var du? Jag var 19 år gammal. Jag gick dit och berättade att jag ville jobba, men lämnade inget CV som man oftast gör idag då jag inte visste vad det var. Detta var år 1991 och då fanns i stort sett inte CV.

Vad har du för jobb just nu och vad är det bästa med det? Just nu jobbar jag som gymnasielärare på Dragonskolan. Det bästa med mitt jobb är att det är varierat, jag får träffa mycket folk och ha en hel del möten med olika människor.

Vilket har varit ditt sämsta jobb? Precis efter gymnasiet fick jag ett jobb som lokalvårdare i 11 dagar. Jobbet var på ett företag i Bastuträsk och det jobbiga med detta var att jag fick åka långt och jag trivdes inte.

Drömjobb? Vad som helst? Mitt drömjobb är att jobba i Kenya som miljösamordnare i olika organisationer. Jag var tidigare på olika intervjuer för att söka det jobbet men fick inget. Detta är ett drömjobb för mig eftersom det är ett viktigt arbete och jag skulle då ha möjligheten att göra skillnad.

Tips för första jobbintervjun? Försök att vara avslappnad samt inte stressa upp dig. Läs på innan om jobbet om vad som krävs eller förväntningar av dig. Överdriv inte och säg bara saker du kan stå för.

Vad är viktigt för att du ska trivas på din arbetsplats? t.e.x. kollegor, lön Kollegor, men det viktigaste är att man tycker jobbet är roligt och att man trivs på stället man bor på.

 

Namn? Jennifer Jansson

Ålder? 16 år.

Vad var ditt första jobb? Ledare på ett sommarcamp för barn.

Hur fick du det samt hur gammal var du? Jag sökte det och jag var 16 år.

Vad har du för jobb just nu och vad är det bästa med det? Mitt jobb just nu är skolan och det bästa med det är att man lär sig.

Vilket har varit ditt sämsta jobb? Sommarcampet.

Drömjobb? Vad som helst? Far och reser och får massa pengar, lägga ut bilder och samarbeten på sociala medier.

Tips för första jobbintervjun? Låta väldigt entusiastisk och mogen.

Vad är viktigt för att du ska trivas på din arbetsplats? t.e.x. kollegor, lön Trevliga med varandra, inte vara utanför.

 

Namn? Anonym tjej

Ålder? 52 år

Vad var ditt första jobb? Min första jobb förutom sommarjobb var i Hemavan med frukost och reception.

Hur fick du det samt hur gammal var du? Jag hade varit och praktiserat där innan sedan sökte jag jobbet när jag gått ut gymnasiet när jag var 19 år.

Vad har du för jobb just nu och vad är det bästa med det? Jag är nu projektledare och det bästa med jobbet är att det är mycket frihet, träffa mycket folk och jobba inom olika branscher.

Vilket har varit ditt sämsta jobb? Parkarbetare under en sommar.

Drömjobb? Vad som helst? Radiopratare, kul att bara sitta och snacka skit hela dagarna.

Tips för första jobbintervjun? Tipset är att vara sig själv inte göra sig till.

Vad är viktigt för att du ska trivas på din arbetsplats? t.e.x. kollegor, lön Jobbarkompisar och fria arbetstider.