CV

I ett CV beskriver du vilka olika erfarenheter, kunskaper, egenskaper samt andra meriter du besitter som passar det jobb du söker. Ett CV kan se helt olika ut beroende på vilken typ av tjänst du söker, vilken bild du vill förmedla av dig själv och mycket mer. Här har vi tagit fram några olika exempel på hur du kan skriva ditt CV:

 

Såhär kan det se ut:

Namn:

Adress:

Postadress:

Telefon, hem:

Telefon, mobil:

Utbildningar

 

Här skriver du ned vilka olika utbildningar du har samt under vilken tid detta skedde. Det är dessutom en fördel om du kort beskriver utbildningen, exempelvis om du läste några fördjupande kurser. Det kan exempelvis se ut såhär:

 

Kandidatprogram i ekonomi (120p), Stockholms Universitet aug 2006 – jun 2009
Läste kurser i bland annat företagsekonomi och redovisning. Under sista året läste jag fördjupande kurser om statistik.
Samhällsvetenskapsprogrammet, Sannarpsgymnasiet, Halmstad aug 2003 – jun 2006
Gymnasieutbildning i samhällsvetenskap. Väckte mitt intresse för vidare studier i ekonomi.

 

Anställningar

Under denna rubrik skriver du ned vilka olika arbeten, sommarjobb och extrajobb du haft/ har innan du sökte detta jobb. Berätta hur ofta du jobbade, vad du hade för arbetsuppgifter, om du hade mycket ansvar och så vidare. Det kan se ut ungefär såhär:

Bergshamra Städ AB, Solna Jun 2007 – aug 2009
Arbetade extra vid behov, ca 3 dagar i månaden, samt heltid under två somrar. Hjälpte till med bokföring och lönearbete. Lärde mig använda ekonomiprogram från SPCS.
Joppes plåtslageri KB, Halmstad sommar 2005, 2006
Allt-i-allo. Tog hand om diverse kontorsarbete, enklare bokföring och svarade i telefon. Självständigt arbete med stort ansvar när den ordinarie ekonomipersonalen var på semester.

Övriga meriter

Här kan du berätta om du gjort något på din fritid som på något sätt kan ses som en fördel i det sökta jobbet. Om du exempelvis gått några kurser, håller på med någon sport eller liknande. Några förslag:

 

Fotbollsspelare, Gärdet BK                  2007 –
Spelar sedan 2 år tillbaka i div 6-laget Kärrtorps BK. Är en pådrivare på plan och har varit lagkapten den senaste säsongen.
Språkkurs, Brighton sommaren 2002
Vistades 6 veckor i Brighton. Pratade engelska dagligen vilket förbättrade mina kunskaper i språket avsevärt.

Språk

Under denna rubrik skriver du ned vilka språk du kan tala och skriva. En fördel är om du skriver på vilken nivå du kan språket, d.v.s. om du kan det flytande, har grundläggande kunskaper eller om det är ditt modersmål. Något man också kan skriva är hur många år man läst de olika språken:

 

Svenska, modersmål

Engelska, mycket bra i tal och skrift

Tyska, grundläggande kunskaper Läst 3 år i grundskolan

 

Datorkunskaper

Denna punkt behöver du bara ha med om du jobbat en del med datorer och har en del erfarenhet. Kan se ut såhär:

 

Stor vana att jobba med Word, Excel m.fl. vanliga kontorsprogram. Har också erfarenhet av att jobba med ett flertal av SPCS ekonomiprogram, bland annat SPCS Lön och SPCS Adminstration 500.

Körkort

Skriv ned om du har några körkort, även förarbevis:

 

Innehar B-körkort.

Referenser

Ofta vill den du söker jobb hos veta hur du arbetat på tidigare arbetsplatser. Det du då skriver under denna punkt är kontaktuppgifter till föregående chef/arbetsgivare för att den nya arbetsgivaren ska kunna kontakta någon av dem. Detta är inget du måste fylla i direkt utan man kan skriva såhär:

 

Referenser lämnas på förfrågan.

 

 

Personligt brev

Arbetsgivaren brukar oftast tillsammans med CV:t vilja ha med ett personligt brev. I detta dokument beskriver du dig själv närmare. Du ska med andra ord förklara hur du är som person, vilka egenskaper du har och varför just du passar in på detta jobbet. Här får du ett exempel på hur du kan skriva ditt personliga brev:

 

Börja med att berätta det viktigaste om dig själv för att fånga arbetsgivarens uppmärksamhet. Inledningen kan egentligen vara ganska kort men ska innehålla det intressanta: Vilken tjänst du söker och varför just du är den perfekta att anställa.

 

Kom ihåg att anpassa ditt brev efter vilken typ av tjänst du söker. Ansöker du om att arbeta som jurist skriver du inte om dig själv på samma sätt som om du söker jobb som städare. Det du ska tänka på är att framhäva de egenskaper du besitter som efterfrågas eller på annat sätt är bra inom tjänsten du söker.

 

Något du bör tänka på är att ditt CV och personliga brev inte är samma sak. Det personliga brevet ska inte innehålla information om ditt arbetsliv utan mer hur du som person fungerar.